Eliminare Mucegai si Punti termice

Te confrunti cu problema condensului? Ai Mucegai si Igrasie pe pereti?

În timpul lunilor de iarnă, multe locuinte suferă de umezeală și mucegai din cauza formarilor puntilor termice si a condensului.

Cauze si semne de formare a condensului

 • aerul poate reține umezeala – cu cat aerul este mai cald, cu atât se poate retine mai mult umezeala. Dacă aerul umed este răcit prin contact cu suprafetele reci, cum ar fi pereti, ferestre sau oglinzi, umezeala se condensează în picături de apă (condens).
 • mucegaiul de foarte multe ori apare din cauza condensului. Mucegaiul apare sub forma unor pete negre, de obicei, pe suprafetele laterale ale pereților exteriori, în colțuri și în spații slab ventilate, cum ar fi în spatele dulapurilor și mobilierului.

Controlul aparitiei puntilor termice si a condensului necesită o combinație intre încălzirea suficientă, ventilație și izolare.

Încălzirea suficientă + izolatie + ventilație adecvată = mai puțin condens

ÎNCALZIREA
Prin mentinerea unei incalziri la nivel scăzut, temperatura suprafețelor interioare va crește.
Aceasta va reduce răcirea aerului incarcat de umiditate, și, în consecință, cantitatea de condensare.

IZOLATIA
Izolatia termica in general, izolatia peretilor interiori, instalarea de geamuri  rermopan la ferestre, va asigura reducerea cantitatii de căldură pierdută in exterior.
Acest lucru nu numai ca va ajuta la menținerea unei temperature constant in interiorul locuintei, dar va ajuta, de asemenea, să diminueze consumul de energie necesar incalzirii, implicit reducerea facturilor de incalzire.

VENTILATIA
O ventilație adecvată este esențială pentru a permite aerului încărcat cu umiditate sa iasa in exteriorul locuintei înainte de a se produce condensul.
Instalarea  sistemelor mecanice de ventilatie in bucătărie și baie se pot dovedi foarte eficiente în reducerea condensului, mai ales atunci când este montat si un dezumidificator.

aKtivTHERM® elimina formarea puntilor termice

aKtivTHERM® previne formarea condensului pe pereții reci. Temperatura peretilor exteriori este în anumite locuri mai mică decât temperatura punctului de rouă, și in aceste locuri se condensează vaporii de apă.

Stratul de aKtivTHERM®aplicat la nivelul peretilor si tavanului ridica temperatura la suprafața elementelor de constructive si astfel se elimina cauza formarii condensului. De asemenea, este necesar să se asigure o ventilatie suficienta pentru circulatia aerului.

Cazuri extreme

 • instalati un dezumidificator, care extrage umezeala din aer;
 • stergeti suprafetele afectate de condens în mod regulat, pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului;
 • mucegaiul poate fi îndepărtat prin spălarea suprafaței cu un dezinfectant sau o spălare cu solutii antimucegai pe baza de clor. Aceste solutii  trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorului;
 • utilizarea vopselurilor antimucegai pot ajuta, de asemenea la reducerea efectelor condensului.

Cum putem evita formarea condensului?

 • pozitionati dulapurile si mobilierul putin mai departe de suprafata peretilor, pentru a permite aerului sa circule;
 • tinenti ușilor închise și ferestrele deschise atunci când gătiți.
 • puneti capace pe vasele de bucătărie atunci când gătiți.
 • tineti ușile închise la baie atunci când faceti baie, și deschideti ferestrele larg la puțin timp după;
 • nu usucati hainele pe calorifere sau radiatoare, ci doar in cazul in care asigurati o ventilatie corespunzatoare concomitant;

Alte cauze ale formarii umezelii

Verificați următoarele:

 • toate instalațiile sanitare pentru eventuale scurgeri de apa;
 • gheaburile și conductele pentru fisuri și blocaje (de exemplu, frunze)
 • țevile de deșeuri sub chiuvete pentru scurgeri
 • posibile scurgeri de apa de pe acoperiș
 • zidurile din exterior sau pereti erodati de la umezela din exterior

Acest tip de umezeala  este numita “umezeala penetranta”  și lasă, în general, “semne majore” pe suprafata respectiva ceea ce duce la creșterea mucegaiului  în jurul zonei afectate.